Ženský organismus prochází v období menopauzy (přechodu) bouřlivými hormonálními změnami. Dalo by se to přirovnat k „bouři“ v pubertě, ovšem hormony nezačínají pracovat, ale produkce hormonů progesteronu a estrogenu naopak končí. To se bohužel u dvou třetin žen projevuje různými nepříjemnými zdravotními problémy. Nejen fyzickými, jako jsou návaly horka, osteoporóza či přibírání na váze. Často to odnese také psychika. Jsme přecitlivělé, náladové, podrážděné a může to skončit depresemi. S některými problémy je nutné navštívit lékaře, ale dost toho můžeme pro sebe udělat i sami. Třeba se postarat o to, abychom zbytečně nepřibíraly a neskončily s obezitou nebo si vylepšily náladu a spánek! Jak na to?

kořen maca 1

Tak za prvé je důležitý pohyb. Pokud jsme toho dosud moc „nenasportovaly“, je nejvyšší čas začít se nějaké pohybové aktivitě věnovat. Pro začátek alespoň začít hodně chodit pěšky! A pak pomalu přidat nějaký sport. Když si k tomu dopřejeme dostatek klidného spánku a zdravější stravování, jistě toto náročné období zvládneme bez větších problémů! Do boje neváháme zapojit také osvědčené přírodní „životabudiče“. Například kotvičník, ženšen, omega 3 a 6, goji (kustovnici čínskou), kořen maca / nebo ginko biloba. Obchody nabízí v dnešní době mnoho potravinových doplňků, které je obsahují.

kořen maca 2

Ale zpět k pohybu. Pokud s ním opravdu teprve začínáme, je třeba začít pomalu, „krůček po krůčku“. Více chodíme, vyhýbáme se výtahům a eskalátorům. Možná se z počátku i trochu zadýcháme, ale to brzy přejde. Vždyť chůze je pro nás nejpřirozenějším pohybem! Postupně prodlužujeme trasy, vydáváme se na pravidelné delší procházky. Když jsme už trochu v kondici, je pravá čas přidat vhodný sport. Vybereme si takový, který nás baví. Do kterého se nemusíme nutit, ale naopak z něj máme radost. Pak je velká šance, že se mu budeme věnovat pravidelně a dlouhodobě. Každé z nás vyhovuje něco jiného. Někdo má rád sportování v kolektivu, někdo se mu věnuje raději o samotě. Pokud potřebujeme nějaké to kilo shodit, je nejlepší volbou pohybová aktivita, kdy se dostáváme na cca 80 procent naší maximální tepové frekvence. Orientačně to poznáme, pokud při sportování zvládneme bez zadýchávání mluvit, ale přesně to zjistíme jen měřením. Vhodné jsou vytrvalostní sporty, jako je běh, cyklistika či plavání. Někdo raději míčové sporty, turistiku, posilování, jógu nebo tanec. Hlavní je se hýbat a z pohybu se radovat!