Posted on

Různé druhy rostlinných klíčků si můžeme koupit v obchodech se zdravou výživou. Třeba klíčky obilné, slunečnicové, pohankové, fazolí mungo nebo sojové klíčky. Ovšem pokud víme, jak na to, můžeme si je vypěstovat sami doma a mít je v kuchyni po ruce čerstvé!

cress-1258124__480

Pěstování vlastních rostlinných klíčků není složité. Pokud má k dispozici základní informace a pomůcky, zvládne ho i úplný zahradnický začátečník!

Vybrat vhodná semena

Pro pěstitelské začátečníky je samozřejmě nejlepší, když zkusí semena, která klíčí hodně rychle. Odborníci doporučují řeřichu setou. Její klíčky sklízíme už za několik dní! Pak jsou dobrou volbou semínka slunečnice, hořčice, jetele či vojtěšky. Dále semena hrachu, cizrny a čočky. Ale pozor na fazole! Ke klíčení se hodí pouze fazole mungo. Ostatní druhy fazolí obsahují látky, které jsou v syrovém stavu těžko stravitelné a ve větší množství pro náš organismus mohou být dokonce toxické! Z obilnin používáme nejčastěji ječmen či špaldu, ale můžeme zvolit také oves nebo žito. Také se dají dobře klíčit semena pohanky. Ta má z botanického hlediska blíže k bylinám. Jde o tzv. pseudoobilninu.

Semena, která se rozhodneme klíčit a jejich klíčky konzumovat, nakupujeme raději jen ve specializovaných prodejnách. A ujistíme se, zda jsou k tomuto účelu opravdu vhodná. Abychom si domů nedonesli ta, která jsou určena na venkovní sadbu a často chemicky ošetřena! To bychom si moc zdravě nepochutnali.

mungo na dlani

Vybrat vhodné umístění

Semínka začnou při vytvoření vhodných podmínek, což je dostatek vlhka, světla a tepla, klíčit prakticky v jakékoli nádobě. Stačí i obyčejná miska nebo sklenice vystlaná navlhčenou buničinou nebo vatou umístěná na světlém a teplém místě. Ale vhodnější volbou jsou takové nádoby, které byly pro klíčení speciálně vyrobeny. Misky a sklenice na klíčení. Takové zajistí, že přebytečná voda odtéká a semínka se „netopí“. Také se tak výrazně snižuje riziko napadení nebezpečnými plísněmi. Další výhodou je, že bývají složeny z více pater. Šetří místo. Přičemž naše „klíčková“ úroda je větší!

5/5 - (2 votes)