Kuchyně můžeme mít z mnoha materiálů. Jedním z nich je i dřevo. Je ale vhodné jej použít, zvláště pokud si ji necháváme udělat na míru? To není tak jednoduchá otázka, neboť tento materiál má pro své použití i proti němu celou škálu velmi dobrých důvodů. Můžeme se tedy na některé z nich podívat, a třeba nám pomohou s rozhodováním. V první řadě je pravdou, že dřevo je poměrně snadno získatelný a levný materiál. Doslova roste na stromě, a dělníci jej mohou sklidit skutečně velmi rychle. Díky tomu není dřevo ani příliš drahé. A pokud nebudeme trvat zrovna na kuchyni, hodí se díky svým tepelně-izolačním vlastnostem. Je však otázkou, zda se hodí i pro kuchyni. Pro dřevěné kuchyně na míru Glanc kuchyně jsou totiž potřeby poněkud jiné.

typická kuchyně

Samozřejmě, i zde se pracuje s vysokými teplotami, především pak u sporáku či trouby. Je velmi snadné si představit, že zbloudilá jiskra může přeskočit z vařiče na linku a způsobit tak požár – to je ostatně důvod, proč jsou veškeré sporáky a trouby z kovu. A nemusí to být pouze jiskra, stačí kuchyně, kde na jednom místě je slabší místo, které se zapálí díky vysoké teplotě a třeba i Slunci prudce v létě svítícímu do místnosti. Tomu lze předejít vhodným nátěrem, ten je však nutné pravidelně obnovovat.

kuchyně ze dřeva

Jako větší problém se však ukazuje vlhkost. I ta je v kuchyni mnohem vyšší než v kterékoliv jiné místnosti, s výjimkou koupelny. A všichni víme, že dřevo a vysoká vlhkost nejsou k sobě příliš dohromady. U surového dřeva totiž může dojít k rozvoji hub či plísní, přičemž obojí může mít poměrně negativní vliv na naše zdraví, zvláště pokud jde o kuchyni. Asi nikdo z nás totiž nestojí o požívání pokrmů okořeněném neviditelnými houbovými sporami – ačkoliv to je přesně to, co v takovém případě nastane. Je proto nutné být opatrný, a pokud chceme kuchyni ze dřeva, musíme vědět, co to všechno obnáší a na co vše si dávat pozor.